10+1 kérdés Szalóki Ágihoz

0
76

1. Mi a legkedvesebb gyerekkori emléke?

Rengeteg emlékem van, olyan elevenek, mintha filmet néznék. Az első kétéves koromból való. Hazaérkezünk, édesapám felemel, és megnyomhatom a kapucsengőt. Anyukám szól bele, és én válaszolok. Ez a kis hétköznapi cselekvéssor izgalmas, és eléggé összetett egy kicsi gyerek számára. Nagy örömöt szerzett nekem, hogy hiba nélkül végrehajtottam.

2. Ki volt élete első szerelme?

Szandokán. Mint sokaknak az én generációmban. A tévésorozat hősével kevés óvodástársam tudott versenyezni. Azért akadt egy kivétel, Balázs. Kis ajándékokkal leptük meg egymást időnként.

3. Mi az, amit soha nem kérdezett meg a szüleitől, pedig meg kellett volna?

Anyukámat nemrég kérdeztem meg arról, fél-e a haláltól. Nagyon őszintén válaszolt, szerencsére nyílt a kommunikáció közöttünk. Azért kérdeztem meg, mert úgy gondolom, az életben az egyik legfőbb tudás, hogy tisztában legyünk az idő múlásával. Emlékszem, ha a nagymamám arról beszélt, hogy egyszer majd nem lesz, a szüleim közbevágtak, és elterelték a szót. Nem akartak szembenézni azzal, hogy szeretett szülőjüket egyszer elveszíthetik. A halálra készülődésnek, a búcsúzkodásnak hozzá kellene tartoznia az élethez, és ez nemcsak a távozó, hanem ugyanúgy a hozzátartozók dolga is.

4. Mit bánt meg utoljára?

Túl sokat lógok az interneten. Főleg a közösségi oldalakon vesztegetem a drága időmet, pedig a személyes találkozások, beszélgetések sokkal fontosabbak, amikor az ember a másik szemébe nézhet.

5. Mi az, amit a saját kárán tanult meg?

Azt, hogy a fizikai edzetlenség gyakran a lelkierő hiányával is jár. Edzés hiányában nincs elég tartásod, és könnyen belesodródhatsz olyasmibe, amit később megbánsz. Szerencsére már jó ideje rendszeresen mozgok, és minden tekintetben erősebbnek is érzem magam.

6. Hogy nézne ki egy tökéletes napja?

Korán kelek, jót reggelizem. Zenésztársaimmal három kis koncertet játszunk egy gyerekotthonban hároméves korosztályig, korcsoportok szerint. Aztán megebédelek, sétálok egyet a Margitszigeten, elvonulok a próbaterembe egy órára, és gyakorolok egy bolgár dalt. Kora este pedig sportolok. Szerencsére mostanában sok a hasonló napom, de a legjobb, hogy észreveszem, mennyi apró örömben van részem.

7. Hol ette életében a legjobbat?

A nagymamám főztjét senki nem tudta még felülmúlni. Bárcsak többször dicsértem volna meg! A legegyszerűbb ételeket is csodálatosan készítette. A dédapám a Gellért Szálloda mestercukrásza volt, és a nagyi az ő kiváló tanítványaként hétvégente csodálatos sütikkel kényeztetett minket. Az Esterházy-torta volt a kedvencem, cukormáz nélkül.

8. Kinek, minek a hangját szereti legjobban?

Szeretem a kert madarainak csicsergését hajnalban. És imádom az afrikai kalimba újkori, fejlesztett változata, a sansula hangját is. Földöntúli, megnyugtató muzsika. Több gyerekdalomban is megszólal.

9. Ha földet örökölne, mit tenne vele?

Közösségi kertnek osztanám fel, ahol kertészkedést tanulhatnának a gyerekek, a fogyatékkal élők, de bárki más is, aki tanulni szeretne. Dolgozhatnának itt waldorfos kertésztanárok és pszichoterapeuták is, meg szociális munkások.

10. Van olyan vágya, ami még nem valósult meg?

Van, de nem árulhatom el. Titok! Az álmaimról tudok legfeljebb nyilatkozni: azokban gyakran repülök!

+1 Ön szerint hogyan fogja köszönteni a jóisten a mennyországban?

Na, hál’ istennek, végre te is itt vagy!

Az interjú eredetileg a Nők Lapja 2020/13. számában jelent meg.

Szöveg: Koronczay Lilla

Fotó: Emmer László

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét