Börtönben halt meg a világ egyik legnagyobb pénzügyi csalója

Bernie Madoff, a hírhedt Ponzi-csalás ötletgazdája 82 évesen hunyt el.

A lángelme, aki az Egyesült Államok történetének legnagyobb befektetési csalását vitte véghez, hozzávetőlegesen 65 milliárd dollárt csalt ki kliensektől cégével, 2008 óta volt börtönben, néhány hónap nyomozás és a beismerő vallomások után a maximálisan kiszabható 150 év büntetést kapta.

Ügyfelei között átlagemberek mellett hírességek is voltak, többek között Steven Spielberg rendező és Kevin Bacon színész is – írta meg a Fox News.

Madoff alaposan meglepte a világot bűnösségével, hiszen a hetvenes évek óta felépített cégével az üzleti élet megbecsült figurája volt. Néhány évig még a Nasdaq tőzsdepiac elnöke is volt. 2008-as letartóztatásáig 136 országból 37000 embert csapott be, sokuknak közülük egész életük teljes megtakarítása került hozzá. A bíróságon elmondta, az egész átverést úgy kezdte, hogy befektetőinek állandó hozamot ígért, ám a valóságban az új befektetők pénzéből meglévő részvényeseit fizette ki a kilencvenes években, mert úgy érezte a gyenge tőzsde és a recesszió ellenére is kénytelen stabil hozamot biztosítani számukra. Miután elkezdte, úgy gondolta rövid időn belül úgyis be fogja fejezni, azonban ez egyre nehezebbnek, az évek múlásával egyenesen lehetetlennek tűnt és biztos volt abban, hogy lebukásának pillanata hamarosan el fog érkezni.

Öccsét, aki társa volt a vállalat vezetésében, szintén elítélték értékpapír csalás miatt, miután beismerte bűnösségét. 10 év börtönbüntetést szabtak ki rá.

Madoff bukása a családja számára is óriási teher volt. Felesége vagyonát is elvették, idősebbik fia pedig apja letartóztatásának második évfordulóján öngyilkos lett, aminek következtében felesége is megszakított vele minden kommunikációt. Kisebbik fia 2014-ban rákban halt meg.

Börtönévei alatt, egészen élete végéig bűntudattal élt, megbánta, amit az emberekkel és a családjával tett. Halála előtt nem vágyott másra, mint hogy unokáival kibékülhessen és megmagyarázhassa nekik cselekedeteit.