Elhunyt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. – jelent meg ma a Nemzeti Színház honlapján.

Ma hajnalban hosszú betegeskedés után elhunyt az ország megbecsült és talán legismertebb színésznője. Szinte megszámlálhatatlan színpadi és színházi szerepei mellett rengeteg díj és elismerés mellett mégis szerény maradt, bár a közönség szeretete ugyanannyira éltette, mint maga a színjátszás. Imádott férje, Maár Gyula rendező halála után ez tartotta életben.

Törőcsik Mari (Pély, 1935. november 23. –  Szombathely, 2021. április 16.) pedagógus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. 15 éves koráig szülőhelyén nevelkedett, idősebb korában is óriási szeretettel emlékezett vissza csodálatos, falun töltött gyermekkorára. Nagyapja Pélyen üzemeltetett egy kis mozit, itt az ifjú Marián rengeteg filmet megnézett és arról álmodozott, hogy ő is híres színésznő lesz.

1954-től 1958-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának hallgatója volt. Ezekben az években rengeteget forgatott, néhány vizsgájára jgy nem került sor. Diplomáját néhány évtizeddel később, a vizsgák pótlása nélkül kapta meg.

Pályafutásából négy évtizedet töltött a Nemzeti Színház társulatának tagjaként (először 1958-1979-ig, majd 2002-től újra), emellett tagja volt az évek során a Mafilm színtársulatának és a szolnoki Szigligeti Színháznak is. 1979–80-ig ő volt a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője, 1993–94-ig a Thália Színház igazgatója, 1989 és 1992 között pedig a Magyar Színészkamara elnöke. 1989 és 1994 között az Aase-díj kuratóriumának volt tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán docensként tanított.

Évek óta tartó betegeskedése miatt 2020-ban beszélt arról, hogy többet nem lép színpadra.