Hogyan (s)üssük el az időt home officeban, ha nem akarunk kovászt nevelni?

Az elmúlt évben sokunknak fejtörést okozott, hogy a bevásárlás ritkítása mellett még el is foglaljuk magunkat vagy gyerekeinket és a jó falatoknak se kelljen búcsút inteni.

Ahogy a fél világ a karantén kezdetétől kovászos kenyér sütésébe menekült, a mi családunk inkább a kelt tésztákat részesítette előnyben. Rengeteget bújtam a recepteket, főként az első karantén idején, hogy finomabbnál finomabb édes és sós falatokat süssünk.

Az alábbi szilvalekváros kiflik több recept összenézéséből készültek és nagy siker volt.

Hozzávalók:
600 g fehér tönkölyliszt
1 tojás
100 g tejföl
200 ml langyos tej
20 g élesztő
1 ek. porcukor
50 g szobahőmérsékletű vaj
1 tk. só

A teljes munkafolyamat képekben.

Az élesztőt a langyos tejjel és a porcukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót keverő üstbe tesszük és a közepébe öntjük az élesztős tejet, majd addig dagasztjuk, míg jól nyújtható állaga lesz. Félretesszük maximum 30 percre pihenni.

90 g szobahőmérsékletű vaj
1 ek. fehér tönkölyliszt

A vajat a liszttel kikeverjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, rákenjük az elkevert vajat, majd feltekerjük, középen elvágjuk és egy hűvösebb helységben 1,5-2 órát hagyjuk kelni.

Egyenként kinyújtjuk a tésztákat téglalappá, nagyjából 2-3 mm vastagan, majd középen elfelezzük és háromszögekre vágjuk őket.

1 üveg jóféle sűrű, cukormentes szilvalekvár
fahéj

A kis háromszögekbe kiskanállal szilvalekvárt adagolunk, amit megszórhatunk fahéjjal vagy előre ki is keverhetjük vele. Feltekerjük őket és a végeit kicsit befordítva helyes kifliket készítünk. Előmelegített 190 fokos sütőben szép barnára sütjük őket kb 12-14 perc alatt.

Isteni az illata, az íze, csak bánjunk óvatosan a forrón fogyasztással, mert a lekvár nagyon éget.