Hogyan nem halnak éhen a vegánok?

Manapság egyre nagyobb számban ismerünk vegánokat, akikről a legtöbb húsevő – akárcsak én néhány éve – azt gondolja, hogy megőrültek és egyébként is mit esznek?!

Aztán ahogy az ember tájékozódik az őt körülvevő világról, és egyre jobban figyel arra, hogy ne éljen túl pazarlóan, környezetet károsító módon, olvas és nyitva tartja a szemét, lassan szemléletváltáson megy keresztül és rájön, hogy vegetáriánusnak lenni nem is kihívás és egyre egyszerűbb vegán fogásokat készíteni.

De mi is a veganizmus? Mit jelent az, hogy vegán?

A veganizmus alapvetően egy állatjogi mozgalom, ami azonban nem csak az állatoknak kedvez. A vegánok elutasítják az állatok kizsákmányolásának minden módját, így ez az életforma nem csak az étkezésre, hanem az élet minden területére kihat. Az élet minden területén odafigyelő vegánok nem hordanak bőrcipőt, gyapjút, selymet, szőrmét, nem vesznek állatokon tesztelt kozmetikumokat, háztartási készítményeket, nem támogatják a cirkuszok és állatkertek működését. Étkezésnél kerülik a húsok mellett a tojás, a tejtermékek, a méz, illetve zselatin tartalmú készítmények fogyasztását. Ez eleinte, az átállás időszakában sok odafigyelést igényelhet, de gyorsan napi rutinná válik. Ma már könnyításként jelölve is van a legtöbb terméken, ha vegánok által is használható, fogyasztható.

Tudományos vizsgálatok támasztják alá a vegánság kedvező hatásait mind környezetünkre, mind pedig az egészségünkre. Ma már tudjuk, hogy a változatosan, odafigyeléssel összeállított növényi alapú diéta nem csak finom, rengeteg korábban ismeretlen alapanyagot ismertethet meg velünk, kedvezően hat a cukorbetegség, a túlsúly, a szívbetegségek kezelésére, megelőzésére és a daganatos megbetegedések prevenciójára is alkalmas. Legfontosabb itt is, mint általában minden étrendnél a helyesen összeállított diéta. A szervezetünk így is hozzájut minden létfontosságú vitaminhoz, ásványi anyaghoz és fehérjéhez, ami a legtöbb húsevő által elsőként feltett kérdés a vegánok felé. Természetesen egy rosszul összeállított vegán étrend ugyanolyan káros lehet, mint egy átlag egészségtelen emberé.

A vegán ételek tárháza végtelen és nagyon ízletes, csak merjünk kísérletezni.

Többnyire az emberek ugyan állat- és környezetvédelmi okből lesznek vegánok, mégis egyre több emberről hallani, aki az egészségügyi problémáit rendezte a növényi alapú étrenddel, emiatt pedig lelkes terjesztője lett az életformának.

Szerencsére ma már rengeteg szakácskönyv, internetes oldal, ismert ember és étterem, üzlet segít bennünket abban, hogy megismerjük az ebben rejlő lehetőségeket. Rengeteg alapanyagnak tanulhatjuk meg így a hasznos tulajdonságát, megtanulhatunk alternatívákat kikísérletezni a korábban ismert fogásokra, ami a főzést változatosabbá, izgalmasabbá teszi. 

Érdemes kezdetben heti 1-2 vegán napot bevezetni a vegyes táplálkozású étrendbe is, hogy ismerkedjünk vele és rádöbbenjünk, nem is olyan ijesztő ez és nagyon is finom falatokat tudunk fogyasztani.