Védjük környezetünket mosható pelenkával

A mai világban az újdonsült vagy már gyakorló, de szemléletváltásra hajló szülők nagy kérdése, hogyan lehet egy újszülöttnél, kisgyereknél kevesebb szemetet termelni, amikor mindenhol minden az eldobható termékekkel van tele.

Az egyik legnagyobb szeméttermelő a pelenka. Hogy átlássuk miről van szó, vegyünk egy átlagos adatot, miszerint a pelenkázási korszak végére, a szobatisztaság eléréséig egy kisgyerek körülbelül 1 tonna veszélyes hulladékot termel, amelyeknek gázkibocsátása is környezetet rongáló, a lebomlási idejüket figyelembe véve pedig még az ükunokáink ükunokáinál is jelen lesz még ez a szemét. Az eldobható és a mosható pelenkák előállítása által a környezetre rótt teher már önmagában fényévekre van egymástól, ha ehhez hozzátesszük, hogy kellő gondossággal több gyermek is használhatja a mosható verziókat és csak évek után kerül a szemétdombra, akkor még érthetőbb miért érdemes elgondolkodni a használatukon.

Mosható pelenkát a szivárvány minden színében találunk.

Szerencsére a modern mosható pelenkákkal ma már nem gond az eldobható, bőrre, egészségre és környezetre is káros pelenkák kiváltása.

Én a kisfiammal 7 hetes korában vágtam bele, pedig a várandósság nagy részét a mosható pelenkák tanulmányozásával töltöttem, mégis féltem belevágni. Azonnal rájöttem, hogy kár volt vele várni, nincs benne semmi ördöngősség és annyival kellemesebb látvány és érzés ezeket adni a babákra.

Alább olvasható egy rövid összefoglaló a modern mosható pelenkák használatának pozitívumairól. Aki kicsit is gondolkodott rajta, ne habozzon, ma már sok helyen lehet akár személyes segítséget is kérni, anyagilag és lelkileg is megkönnyebülést hoz tapasztalataim szerint.

A mosható pelenka 3 fő előnye:

Környezettudatos

Egy gyermek szobatisztaságáig eldobható pelenkákkal több mint 1 tonnányi, 500 év alatt lebomló hulladékot képzünk. Ezzel szemben a mosható pelenkák előállítása és környezetbarát mosószerekkel való mosása elenyésző mértékben terheli a környezetet. Tehát csökken a szemét mennyisége, az energiafelhasználás és a nagy mennyiségű puha fa kivágása. 

Bőrbarát, vegyszermentes

Papír, műanyag és egyéb adalékanyag-mentes, puha, természetes alapanyagból készül. Az eldobhatóssal szemben, a mosható pelenka nem vonja el a bőrből a nedvességet, ritkább a pelenkakiütés kialakulása. Nem érintkezik a bababőr azokkal a káros vegyi anyagokkal, amelyek az eldobhatósokban megtalálhatóak, mint poliakrilát zselé (ami a nedvszívást biztosítja) és dioxin. Megfigyelések alapján a poliakrilát zselé súlyosbíthatja az asztmás tüneteket.

Gazdaságos

Egy készlet, mely újszülött kortól a szobatisztaságig használható, 5-6 havi eldobható pelenka árából megvásárolható és több gyermeket kiszolgál. (Használtan még olcsóbb, vannak Facebook csoportok, ahol folytonos a kereslet-kínálat.) Szobatisztulás után a készlet a kisebb testvérre örökíthető vagy eladható, így részben még vissza is térül a pénzünk. Ez eldobhatóssal nem lehetséges, sőt méretváltásoknál meg is maradnak a megbontott, de már kinőtt pelenka csomagok.

További előnyök

 • Segíti a szobatisztaság kialakulását:
  Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a régebbi időkben textil pelenkát használó gyermekekkel szemben az eldobható pelenkát használók később és nehezebben válnak szobatisztává. Nevelés és lélektani szempontból tudjuk, hogy az eldobható pelenkában a gyermek kevésbé érzi a székelés, vizelés következményeit, mint a textilpelusban. Nincs lehetősége megtanulni, érzékelni, hogy mi is történik, pedig a szobatisztaság kialakulásának egyik fontos tényezője, hogy tudatosuljanak a gyermekben a saját testi, lelki folyamatai.
 • Feladásuk ugyanolyan egyszerű, mint eldobhatós társaiké.
 • Mosásuk nem igényel különösebb odafigyelést, náhány adag kimosása után már oda sem kell különösebben figyelni, olyan természetesen megy. Levétel után a pelenkákat átöblítve vagy vödörben áztatva tároljuk mosásig, majd mehetnek – akár a ruhákkal együtt – a mosógépbe.
 • Többféle típus és ezeken belül sokfajta fazon létezik, így minden gyerekre megtalálhatjuk a rá tökéletesen passzolókat. Ehhez érdemes klubok vagy már tapasztalt mosimamik segítségét kérni
 • A szemet is gyönyörködtetik a szebbnél szebb színek és minták.
 • Ritkán van szükség popsikrémre, mivel közel sem olyan gyakori a pelenkakiütés előfordulása, mint eldobhatós pelenkát viselők esetében.

Ismerkedés a mosható pelenkákkal

 • Fb csoportok
 • Mosiklubok szerte az országban
 • Kölcsönözhető pelenkacsomag, mely lehetőséget ad a különböző típusok kipróbálására mielőtt nagy beruházásba kezdenénk
 • Ismerősök, barátok segítségül hívása, akiknek már van tapasztalata