kedd, január 25, 2022
Kezdőlap Gazdaság Az otthoni főzés és az alkoholos italok iránti kereslet megdobta az élelmiszerboltok...

Az otthoni főzés és az alkoholos italok iránti kereslet megdobta az élelmiszerboltok eladásait 2020-ban

Nyugat-Európa hosszú pandémiás lezárása miatt az emberek unalmukban többet ittak. – tudjuk meg a Fox Business írásából.

Az élelmiszerboltok eladásai a tavalyi évben rekord 10%-kal nőttek globálisan, mivel a COVID-19 járvány tompítására hozott korlátozások miatt az otthonukban rekedt emberek elkezdtek főzni, sütni és inni.

Piackutatók szerint a hústól a sörön és a cukron át a fehérítőig minden gyorsan fogyott a polcokról. A kiadások legnagyobb részéért az USA felelős, őt követi Nyugat-Európa, Latin-Amerika, Kelet-Európa és Ázsia.

A jelentés adatait 42 ország háztartásaiból gyűjtötték össze, melyek a világ bruttó hazai termékének (GDP) a 83%-át és a népességének 66%-át képviselik.

Világszerte jellemzően az élelmiszerpiac eladásainak kétharmadát az italok, a tejtermékek és az ételek teszik ki, ezek produkálták a legnagyobb növekedést, így ez a szektor tapasztalta a világjárvány okozta legtöbb pozitív hatást.

Az elemzők úgy látják, hogy az otthoni főzés és sütés alaposan fellendítette az eladásokat: a húskonzervek 26, az édesítőszerek és cukor 15, a zöldfűszerek és fűszerkeverékek 13 százalékkal nőttek, a legtöbb kategóriában a latin-amerikai vásárlókkal az élen.

A nyugat-európaiak, akik az egyik legelnyújtottabb lezárást élték meg, a 2019-es évhez képest ötször annyit vásároltak alkoholos italokból.

Nyugat-Európában és Latin-Amerikában az alkoholos italok értékesítése 25 illetve 20 százalékkal nőttek, ezzel szemben az ázsiaiak sokkal józanabbul álltak a világjárvány kezeléséhez, abban a régióban az eladások 10%-ot estek.

A pandémia abban is nagy változást hozott, hogy hol vásárolnak az emberek.

Az e-kereskedelem hozta a legnagyobb növekedést, ők teszik ki világszerte a piac 6,5%-át.

A kiskereskedők között az Egyesült Államokban a szupermarketek, míg Kelet-Európában a diszkont üzletek voltak a korábbiakhoz képest népszerűbbek, tudhattuk meg a felmérésből.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments