Környezettudatos háztartás, hogyan álljunk neki?

Érdekel a low waste életmód? Segítünk elkezdeni.

Az elmúlt években az átlagember is sok helyen olvashat már a környezetvédelemről, nehéz elkerülni az írásokat, melyek arról szólnak hogyan szennyeztük be mi emberek a bolygónkat elképesztő mennyiségű szeméttel, hogyan irtjuk ki a természetet minél több haszonnövény termesztése és haszonállat tenyésztése miatt. Ma már tudjuk milyen káros az egészségünk mellett a bolygónkra is a húsnak tartott állatok tartása, a pálmaolaj termelő területek növelése által kivágott őserdők és még rengeteg dolog, ami napi szinten kétségbeesésre ad okot a jövőnkre tekintve.

Megoszlik az emberek véleménye arról, hogy kinek a dolga lenne a környezetkárosító kérdéseket megoldani, sokan azzal rázzák le magukról a felelősséget, hogy mi kisemberek kevesek vagyunk a politikusok és a nagy cégek vezetői ellen, azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy mi vagyunk többen és apró lépésekkel, kis odafigyeléssel egyenként is hatalmas változást érhetünk el. Egyrészt fontos azt figyelembe venni, hogy a cégek nekünk termelnek, mi döntjük el, hogy a pénzünket mire költjük, ezzel jelezve a vállalatoknak, hogy amit csinálnak véleményünk szerint jó-e. Illetve a választások során fontos figyelembe venni, hogy egyes pártok és politikusok hogyan állnak a környezetvédelemhez, szavazatainkkal erre is leadjuk voksunkat.

Hogyan hat a világszemetelése a fejletlen országokra?

A Földön elszórt hulladék miatt az óceánok szennyezése, a lefolyóink eltömítése által okozott áradások és a különféle betegségek terjesztése az egész világon gondot okoz. Ám a szegényebb országok, akik egyáltalán nincsenek felkészülve a szemét kezelésére, ennél is több problémával néznek szembe. Világszerte a városainkban évi több, mint 2 milliárd tonna szemetet termelünk, ezzel szemben a bolygónk körülbelül egynegyedének nincs megfelelő hulladékkezelő rendszere, így a keletkezett szemét nagy részét elégetik vagy lerakják, további kezelés nélkül – tudhatjuk meg a World Economic Forum honlapján.

Mégis ezek a fejletlen országok viselik a legnagyobb terhet a globális szeméttermelés okozta károkból. Évente hozzávetőlegesen 400.000 és egymillió közötti számban vesztik életüket ezen országok lakosai csak a szemét által terjesztett betegségek miatt.

Sajnos a túlnépesedés és a jóléti társadalmak fejlődése egyre több hulladék termelésével jár, rengeteg fejlett ország exportálja a szemetét fejletlen országokba, ezek pedig nem tudják megoldani a kezelését, így néhány évtized múlva majd teljesen el foja őket lepni.

Emellett az egyszerhasználatos műanyagok az óceánok és szárazföldek élővilágát is folyamatosan tizedelik. Sok állatot találnak műanyaggal teli gyomorral elpusztulva, másokat megfojtanak a rájuk tekeredő műanyag tárgyak. A bolygó vadvilága nagyon drága árat fizet a mi kényelmünkért, így hamarosan a most még közönyös emberek is azzal fognak szembesülni, hogy nincs mit megmenteni, mert a teljes környezetünket kiirtottuk.

Lássuk mik azok a lépések, amikkel könnyedén tudunk zöldíteni a saját mikrokörnyezetünkön és még a családunkra, barátainkra, kollégáinkra is hatással lehetünk ezekkel a kis lépésekkel.

  1. Spóroljunk a vízzel mosogatásnál, fogmosásnál, zuhanyzásnál, kézmosásnál. Bolygónk nagy részén a víz hatalmas és nehezen hozzáférhető kincs, ne gondoljuk, hogy azért, mert nálunk a csap megnyitásával bármikor elérhető, nekünk nem kell rá vigyázni.
  1. Ne fűtsünk borzasztó melegen, inkább vegyünk fel még egy pulóvert. Nyáron ugyanilyen elven ne klímázzunk túlzottan, próbáljuk magunkat mással is frissíteni.
  1. Amikor csak módunkban áll ne készételeket (v)együnk, inkább főzzünk. Ezzel sokkal egészségesebben, változatosabban tápláljuk szervezetünket és jóval kevesebb szemetet termelünk
  1. Ne vásároljunk feleslegesen semmit, különösen figyeljünk oda, hogy ne halmozzunk fel olyan készleteket, amik lejárnak és a szemétbe kerülnek
  1. Ha mégis sok ételünk van, osszuk meg másokkal. Lepjük meg barátainkat, munkatársainkat, idős szomszédainkat, a jelenlegi világjárványban még örömet és segítséget is nyújthatunk ezzel.
  1. Termeljünk minél kevesebb szemetet, ami szemét bekerül a háztartásba, gyűjtsük szelektíven.
  1. Javítsuk vagy javíttassuk meg, ami elromlott, elszakadt, kilyukadt. Rengeteg ruha és haztartási eszköz van a szeméttelepeken, ne gyarapítsuk.
  1. Olvassuk el a címkéket, tájékoztatókat, válasszunk tudatosan a termékek között. Ha lehet vásároljunk helyit, magyart, kistermelőit, nem csak ételből. Remek ajándékokat is találhatunk, ha nem csak a nemzetközi cégek kínálatát látjuk meg.
  1. Nagyon trendi az utóbbi években mindent lecserélni “zöldre”, de azt fontos szem előtt tartani, hogy csak akkor vagyunk tényleg környezettudatosak, ha a meglévő dolgainkat tényleg addig használjuk, míg ki kell őket dobni, olyankor érdemes a zöldebb alternatívák közül választani.
  1. A mostani Covid sújtotta helyzetben könnyen betartható: az autóhasználat és a repülés minimalizálása, helyettük tömegközlekedés és kerékpározás a mindennapokban, utazásnál pedig érdemes körülnézni, nem feltétlen a legtávolabbi célpontot kell választani, egész Európa és Magyarország is tele van csodálatos helyekkel, fedezzük fel őket.

Ezeknek a beiktatása a mindennapjainkba az elején ugyan egy kis odafigyelést igényel, de gyorsan hozzászokunk és továbbléphetünk további környezetet könnyítő szokásokhoz.