A Föld napja 2021

Ma van a Föld napja, melyet Magyarországon 1990, világszerte pedig  1970 óta ünneplünk.

Minden év április 22-én emlékezünk meg a modern környezetvédelmi kezdeményezés napjáról.

1970-ben egy amerikai egyetemista kezdeményezése 20 millió ember mozdult meg az USA-ban. Fel szerette volna hívni a figyelmet az emberek környezetkárosításának vészjósló jeleire és arra biztatni őket, hogy nem kell a politikusokra, a befolyással bíró döntéshozókra várni, mi magunk egyenként is tehetünk ennek megállításáért.

A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elv lényege, hogy az egész Föld megmentése érdekében igyekezzünk minél több helyi alapanyagot, terméket és szolgáltatást bevezetni az életünkbe, ezzel könnyítve a bolygó leterheltségén.

Korábbi cikkeinkben a zöld háztartásról és a mosható pelenkákról már próbáltunk segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnék az életüket környezettudatosabban élni. Lássuk mivel lehet még tovább segíteni mindennapjainkban bolygónk védelmét.

  1. Online rendelünk? Válasszunk olyan webshopokat, ahol lebomló és újrahasznosított csomagolást használnak
  2. Ha bármilyen tárgyat, ruhát megununk, ami egyébként még használható, ajándékozzuk tovább. Baráti körünkben vagy a családban is örülhet nekik valaki, de rengeteg szervezet segít ilyesmit rászorulókhoz eljuttatni.
  3. Ha tehetjük, ne rendeljünk házhoz ételt, mert a csomagolóanyagok a szemétben fognak kikötni. Inkább saját dobozokkal menjünk le átvenni vagy válasszunk azon helyek közül, akik környezetbarát csomagolást használnak.
  4. Háziállatainknak (is) főzzünk. Olcsóbb, egészségesebb és kevesebb szemetet termel, nem utolsó szempont, hogy tudjuk is mit esznek.
  5. Keressünk a háztartásban található tisztítószerek legalább egy része helyett lebomló szereket.
  6. A gyerekeknek minél kevesebb műanyag játékot vegyünk. Ha mindenképp ilyesmit szeretnénk nekik, szerezzük be másodkézből.
  7. Ha egészséges konyhát vezetünk, érdemes azt is figyelembe venni honnan érkeznek az alapanyagok és a távolból érkezőkből próbáljunk meg keveset fogyasztani.
  8. Műanyagba csomagolt folyékony szappan helyett használjunk papírcsomagolású természetes szappant
  9. Igyekezzünk minden csomagolt terméket a lehető legnagyobb kiszerelésben megvenni az egyenként csomagoltak helyett.
  10. Ha van rá módunk, fenntartható és etikus divatmárkákból öltözzünk. Ezek odafigyelnek arra, hogy az alapanyagok megfelelő, nem környezetromboló helyekről származzanak és a ruhakészítők se legyenek kizsákmányolva. Ráadásul ezek sokkal tartósabb darabok, mint a ma divatos fast fashion cégek termékei, így – bár többet fizetünk értük, – sokkal tovább tudjuk őket hordani.