Ma van a laboratóriumi állatok világnapja

Minden év április 24-án emlékezünk meg a kísérleti állatokról, amelyek az ember különféle területeken végzett tesztjei miatt kerülnek laboratóriumokba, ahol kegyetlen kísérleteket hajtanak végre rajtuk.

1979-ben a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság (NAVS) alapította a villágnapot, mely arra helyez hangsúlyt, hogy az embereket és a jogalkotókat tájékoztassa az állatkísérletek kegyetlenségeiről és feleslegességéről, valamint az alternatívák megismerésében segítse őket.

Az 1929-ben alapított NAVS Társaság büszke állatvédő szervezet, melynek célja az állatkísérletek elavult és rendkívül kegyetlen gyakorlatának felszámolása.

Törekvéseik nem csak az állatok felesleges kínzására irányulnak, melyeket a költséges, ám leggyakrabban az emberekre irreleváns eredményeket hozó tesztek okoznak. Helyettük olyan innovatív kutatásokat, biztonsági teszteket és oktatási módszereket terjesztenek, melyek az emberekre sem károsak. Számos olyan állatkísérlet ismert világszerte, melyek különféle állatokon rendkívül jól szerepeltek, ám az embereknél teljesen más, életre szóló károsodást vagy halált okozott. Mivel minden faj másképp reagál különféle kezelésekre, ezért az emberi használatra szánt dolgok legnagyobb részét hiába tesztelik először állatokon.

A Társaság különböző iparágak tudósaival karöltve dolgoz ki olyan intelligensebb és valós eredményeket hozó kutatási módszereket, melyek helyettesítik az állatok felhasználását, mindezt a Nemzetközi Etikai Kutatási Alapítvány (IFER) finanszírozásával és egyéb sokat ígérő együttműködésekkel a tudományos közösségben.