A tavaszi nagytakarítás jót tesz a lelki egészségünknek

A rendrakásnak nem csak a rendezett lakótér lehet a pozitív eredménye. A környezetünk egyszerűsítése újrakezdés a lelkünknek is. – olvashatjuk az Allure cikkében.

Bár többségünknél a felesleges tárgyak látótéren kívül vannak, besúvaszjuk őket a fiókokba, szekrények mélyére vagy a vendégágy alá. Amióta azonban az emberek nagy része az elmúlt évben többet tartózkodott lakásaikban, úgy tűnik a pandémia azokat is ráveszi a rendszerezésre, akiknek maguktól nem jutott eszébe. Összemosódik a határvonal munka és otthon között, a nagytakarítás segíthet helyrerakni ezt.

Tavaly a tavaszi nagytakarítás egész évben űzött sporttá vált. Az emberek egy-egy doboz helyett megtömött autónyi adományokat adtak le. A legtöbb szervezetet túlterhelték az emberek adományaikkal, ez lett a világjárvány nem várt velejárója.

Egyszerre mindig csak egy kis részét kezdjük rendbetenni a lakásnak, így látványos a változás.

Kétségtelenül hasznos, ha az ember adományokat ad, azonban az otthoni rendezkedés saját magunkra is jó hatással van. Felmérések szerint minél nagyobb a rendetlenség, az emberek annál kevésbé elégedettek az életükkel. A rendezett környezet egyfajta elégedettség érzést nyújt. Úgy érezzük teher került le a vállainkról, fellélegzünk és energikusabbak leszünk.

A nagy rendetlenség az embereket ösztönösen lelassítja, ezért, ha elengedünk dolgokat és üresebb térbe kerülünk, hatékonyabbá is válunk.

A home office mindenki számára nehézzé teszi a munka és a magánélet szétválasztását.

Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyen válunk meg feleslegessé vált tárgyainktól. Többségében nehezen intünk búcsút régi, sosem használt dolgoknak is, hiába tudjuk, hogy évek hosszú sorát töltötték már magányosan porosodva.

Ezért érdemes apró célokkal nekiállni a rendrakásnak. Minden nap szánjunk negyed órát a válogatásra és csak az aktuális kiszemelt sarokra koncentráljunk. Haladjunk helységről helységre és igyekezzünk olyan tárgyakkal kezdeni, amik nagy helyet foglalnak el feleslegesen. Így gyorsan és látványosan érhetünk el eredményt, amivel tovább motiváljuk magunkat.

Szelektálás után legyen minden megmaradt tárgynak praktikus tárolóhelye. A kényelem és az átláthatóság kulcsfontosságú a rend és a mentálhigiéné megőrzéséhez.