Zöldítsünk konyhánkon

Hogyan tudunk a konyhánkban kevesebb szemetet termelni, mivel válthatjuk ki a már megszokott, kényelmünket szolgáló eszközöket?

Az elsődleges környezetbarát szabály, hogy sosem szabad több ételt venni, mint amit meg tudunk főzni és enni. Emellett, ha arra is figyelünk, hogy helyi, vagy legalább közelből hozott és szezonális áruval pakoljuk tele a hűtőnket, akkor már rengeteget tettünk a jövőért.

Ne készételeket (v)együnk, inkább főzzünk.

A konyhai maradékmentés a kreatív főzés egyik alapja. Semmit ne dobjunk ki, bármit újra lehet gondolni; saját ötlet híján gasztrobloggerek, receptes oldalak, csoportok és szépséges szakácskönyvek nézegetése a legjobb inspiráció.

Tároljunk megfelelően, hogy az ételek, alapanyagok minél tovább fogyaszthatóak maradjanak.

Érdemes figyelni, hogy melyik alapanyag meddig tárolható el és a ritkán használt dolgokból ne a romlékonyat tegyük a kosarunkba. Például, aki ritkán süt, de néha mégis rátör, az friis élesztő helyett a sokáig elálló szárított élesztőt válassza.

Nálunk a környezetbarát, lebomló (és kézkímélő!) mosogatószer mellett a lebomló törlőrongy, mosogatórongy, luffa szivacs és természetes szőrű, fanyelű súrolókefe is helyett kapott már. A gyorsan szétmálló szivacsok és fém dörzsi helyett egyre több természetes anyagút találunk, érdemes velük kísérletezni. Még a mosogató környéke is sokkal gusztusosabb tőlük.

Ha egy műanyag tároló már ételszagú, rosszul záródik és cserére szorul, válasszunk üvegtárót bambusz- vagy fém tetővel. Ha mégis műanyagot szeretnénk, érdemes a drága, de kiemelkedő minőségben előállítottakat választani. Tovább meglesznek, jobban záródnak, szebbet tisztíthatóak. Vásárlás előtt otthon is érdemes körülnézni. Tárolásra és ételszállításra is kiválóak a kiürült befőttes üvegek. Ezeket annyi mindenre lehet használni, érdemes őket tisztán, szárazon megőrizni.
Nagyon trendi az utóbbi években mindent lecserélni zöldre, de azt fontos szem előtt tartani, hogy csak akkor vagyunk tényleg zöldek, ha a meglévő dolgainkat tényleg addig használjuk, míg ki kell őket selejtezni, olyankor érdemes a zöldebb alternatívák közül választani.

A sok vegyi anyagot tartalmazó tisztítószereket is érdemes lecserélni. Legegyszerűbb a közkedvelt citrusos vagy fűszeres ecetes tisztítószert elkészíteni otthon. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint a kifacsart citrom vagy narancs megmaradt részét egy befőttes üvegbe tesszük és felöntjük annyi ecettel, ami ellepi. Legalább két hétre félretesszük. Ezután leszűrjük és 1:1 arányban vízzel hígítjuk, egy szórófejes üvegbe töltjük. Ezzel szinte bármit tisztíthatunk. Az érzékenyebb bútoroknál érdemes utánaolvasni, hogy szeretik-e az ecetet, de konyhai és fürdőszobai takarításhoz biztosan tökéletes.

Ha szeretjük a szívószálakat, ma már papír, fém, üveg és szilikon anyagból is tudunk venni.

Az üzletekben, piacokon vásároljunk saját vászonzsákokkal, tárolókkal, ne gyűjtsünk be minden alkalommal újabb tucatnyi egyszerhasználatos zacskót, dobozt.
A már meglévő zacskókat viszont érdemes addig használni, amíg ténylegesen tönkremennek és csak akkor dobjuk ki őket.

Ha van a közelben csomagolásmentes bolt, érdemes kipróbálni. Kimérve annyit vehetünk mindenből, amennyire ténylegesen szükségünk van. Nem romlik ránk minden, csak mert számunkra túl nagy kiszerelésben kapni.

Komposztáljunk, akár lakásban is. Ezt megtehetjük gyűjtőhelyre leadva vagy otthoni komposztálóval. Ebben is megtalálhatjuk már a készen vásárolható illetve a házilag elkészíthető változatok széles választékát. Érdemes a Humusz Szövetség oldalát böngészni tippekért.

Lehetőségeinkhez mérten termesszük meg magunknak, amit tudunk. Kisebb lakásban ez természetesen kihívás lehet, de ha csak néhány fűszernövényünk és paradicsompalántánk van, azzal is kevesebbet kell vennünk és milyen jól esik a saját munkánk gyümölcsének fogyasztása.

Iktassunk be vegán napokat az étkezésünkbe. A húsmentes hétfő ma már talán senki számára nem ismeretlen fogalom, ezt továbbfejleszhetjük, ha minden állati eredetű ételt mellőzünk heti 1-2 napban.

A kapszulás kávéfőzőkhöz vehetünk fém- vagy műanyag kapszulákat, melyekbe magunk tölthetünk kávét. Ezzel megspórolunk végeláthatatlan mennyiségű fém szemetet, és még kávéból is rögtön hatalmas választékunk lesz. A kávézaccot pedig felhasználhatjuk a kertben növényeink védelmére.

Aki inkább a teázást részesíti előnyben, a filteres helyett fogyasszon szálas teákat, ehhez sokféle fémszűrőből választhatunk, melyek hosszú évekig fognak minket szolgálni.

Papírtörlő és papírszalvéta helyett választhatunk mosható textil törlőket, ezek sokkal dekoratívabbak és mindenki akár saját kedvenc mintájából választhat magának.

Fóliák helyett remek választás a méhviaszkendő, mellyel a tányérok letakarása mellett biztonságosan becsomagolhatunk maradék zöldséget, gyümölcsöt vagy a szendvicsünket uzsonnára. Ennek tisztítása langyos mosószeres szivaccsal egy mozdulat, utána szárazra törölve mehet a helyére. Használatkor a kezünk melegével könnyedén formázható, ezáltal használata nagyon egyszerű.

Amennyiben új konyhai eszközre, gépre van szükségünk, nézzünk először használtat, nagyon jó vásárokat lehet kötni, sokat spórolhatunk és miattunk nem gyártanak le egy újabb dolgot a gépsoron.