Hogyan fog az életünk változni a világjárványt követően?

Sokféle kutatás és találgatás látott már napvilágot a pandémia kezdete óta arról, miként fognak tudni a minden irányból korlátozott életet élő emberek visszatérni valamiféle normalitásba, ha már lehetőség lesz rá. Szakértők beszélnek a témáról a ScienceNews oldalán.

Az emberek vágynak a korábban megszokott kapcsolatokra, azonban kérdés, hogy ami régen az volt, mint az ölelés, puszi, kézfogás, továbbra is az lehet-e.

Ahogy világszerte egyre több embert oltanak be a Covid-19 elleni vakcinával, sokan azt várják, hogy  a korábban megszokott életükbe visszatérhessenek. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű. A jelenleg adott oltások hatásának függvényében változhat az életünk a nem túl távoli    jövőben. Amennyiben az oltások hatásosnak bizonyulnak, ezáltal az immunitásunk évekig kitart, valamint az emberek megbizonyosodhatnának arról, hogy biztonságos a körülöttük lévő emberekkel találkozni, akkor talán kevés dolgon kell változtatnunk. A jövőben az otthoni, online munkavégzés biztosan több lesz a Covid előtti időkhöz képest.

Azonban ha a vírus továbbra is fenyegeti az emberiséget, akkor az életünket érintő változások még komolyabbak lehetnek. Ezek valószínűleg befolyásolhatják az emberek életmódját és munkáját, a lakáspiacot, megváltoztathatja többek között az irodaházak jövőjét, szélesebb körben az autóhasználatot és csökkenti a tömegközlekedés népszerűségét.

A világjárvány miatt rengeteg területen kellett újításokkal megoldani a mindennapi életet, a home office mellett az online oktatás volt világszerte a legnagyobb kihívás, amit sok pedagógus rendkívül eredményesen és sikerrel vitt végig. Ez olyan eszközzé vált, amely az osztálytermet élőben elérhetővé teszi. Így számos olyan diák számára nyújthat a jövőben is megoldást, akiknek korábban betegsége megnehezítette az iskolai tanulást. Azok a gyerekek, akik többek között hatalmas fájdalmakkal vagy szorongással élnek, így otthonuk nyugalmából tudnának csatlakozni az élő iskolai órákhoz. Korábban a velük való foglalkozás a pedagógusok számára külön odafigyelést, empátiát és rugalmasságot igényelt, ezentúl azonban mindössze egy gombnyomással bevonhatják őket az iskolai életbe.

Fontos arról is beszélni, hogy a pandémia miatt rengetegen vesztették el munkájukat, megélhetésüket. Emiatt rengeteg családban vannak olyan gyermekek, akik nélkülöznek, bizonytalanságot tapasztalnak, emiatt stresszben, traumatizálva élnek. Ezek a kihívások korai életszakaszban tapasztalva maradandó károkat okozhatnak a gyerekek testi és lelki egészségében egyaránt. Ezek általában a tanulmányi eredményeikre is negatív befolyással lehetnek. Emiatt fontos lenne, hogy az országok lépéseket tegyenek ezen családok megsegítésére, hogy hosszú távon a pandémia utóhatásaként ne okozzon kárt társadalmunkban.