A melltartó története

Vannak köztünk, akik szeretik a melltartókat, hiszen szükségük van az általa nyújtott támogatásra, mások azonban rendkívül elégedetlenek attól, hogy napi szinten milyen kellemetlenséget okoz ez a fehérnemű.

Függetlenül azonban attól, hogy szeretjük vagy gyűlöljük, többségünk több időt tölt el vele életében, mint nélküle.

Lássuk mikorról maradtak fenn melltartók szerte a világban a littlethings.com írása szerint.

A bronzkori görögöknél már megtalálható volt egyfajta melltartó, ami úgy adott tartást a melleknek, hogy nem fedte őket. Ez most furcsának tűnhet, de akkoriban teljesen elfogadott volt, hiszen a mell a termékenységet és az életet szimbolizálta.

Az ókori Görögországban egyfajta mellszalagot hordtak, ám ezt az a kornak megfelelő bő fazonú ruhákon kívül hordták.

A Római korban megmaradt ez a módszer, ám a tehetősebb nők divatos ékszerként viselték a nemesfémekből és drágakövekkel kirakott darabokat.

A XIV. és XV. században már mellzsák névvel készítettek a modernkori melltartókra már hasonlító alsóneműket, melyeket a felsőbb osztálybeli nők hordtak.

A középkorban a nők nem kimondottan használtak a melleiket támogató eszközt, de ha mégis, akkor egyszerű textilpánttal oldották meg. A ruháik azonban szűkek voltak, amik ezáltal dupla funkciót láttak el.

A Reneszánszban a fűzők elterjedése által a különálló melltartók háttérbe szorultak.

Ettől kezdve a fűző évszázadokon át az elfogadott norma lett. Ezek feltolták a kebleket és a derekat a lehető legkisebbre szorították össze.

Az 1900-as évek elején orvosok léptek fel a fűzők használata ellen egészségre ártalmas hatása miatt. A nők sokszor annyira szorosra fűzték, hogy belső szerveiket károsították vele, illetve a légzésben korlátozta őket, gyakran addig a pontig, amíg elájultak.

Emiatt ezek az orvosok a manapság ismert melltartókhoz hasonló modellek elterjedését próbálták elősegíteni.


Amióta a modern melltartók elterjedtek, többféle fazon volt már divatos. Ma már szerencsére rengeteg fazon, méret és anyag közül tudunk válogatni, így van esélyünk megtalálni a számunkra legkényelmesebb fehérneműt.

Emellett a mai napig sokan vannak azon a véleményen, hogy ezek a melltartók is károsak az egészségre, ezért sok nő nem sanyargatja magát velük.