Szárnyal a luxus ingatlanpiac Dubaiban, ahogy a világ gazdagjai a járvány elől menekülnek

Készpénzben bővelkedő külföldi vásárlók árasztották el Dubai csúcskategóriás ingatlanpiacát annak ellenére, hogy az oltások világszerte kiegyenlítetlenül terjednek és az országok többsége további korlátozásokra kényszerül az újabb fertőzés hullámok következtében. – olvashatjuk az abcnews írásában.

Az Egyesült Arab Emirátusok egyetlen stratégiája, hogy minden a szokásos mederben folyjon. Az elv egyszerű, mindenkit be kell oltani, így minden nyitva maradhat. Ez pedig mindenhonnan odavonzza a tehetős embereket, akik megunták a Covid-19 miatti korlátozásokat.

Dubai exkluzív ingatlanjait ezáltal sosem látott mértékben értékesítik. Tehetős üzletemberek tömegei költöznek át, mivel jelenleg ez az egyik a világ csupán néhány helyéből, ahol étterembe járhatnak, vásárolhatnak és személyesen üzletelhetnek.

Dubai luxus ingatlan árai bizonyos helyeken akár 40%-os emelkedést is elértek az elképesztő keresletnek köszönhetően.

Miután tavaly nyáron újra megnyílt a turisták előtt, Dubai a világ legpandémiabarátabb úticéljának nyilvánította magát. Náluk nincs előírva kötelező karanténidő a beutazást követően. A külföldi látogatók szabadon bulizhatnak a nyüzsgő bárokban és a strandokon.

A turisták beáramlása az országba drasztikusan megemelte a koronavírus fertőzöttek számát januárban. Ennek ellenére az ország viszonylag jól teljesít a pandémia alatt fiatal lakosságának és alacsony halálozási rátájának köszönhetően.

A globális pénzügyi központ, melyet oázisnak tartanak az ingatag Közel-Keleten. Dubai jó ideje profitál a tőkemenekülésből.

Ma az ember alkotta szigetvilág, a luxusvillák és a felhőkarcolók ingatlanjainak dúsgazdag vásárló között megtalálhatók afgán hadurak és olyan országok politikai elitjei, mint Nigéria, Szíria és Libanon, akik mind biztonságos helyet keresnek megtakarításaik parkoltatására.

Más beköltözők, akik Európából, Indiából, Oroszországból és Kínából érkeznek mind a jobb életminőség reményében választják Dubait, miközben világszerte tombol a világjárvány.

Egyre nagyobb az igény az oltásra is a beköltözők között. Ennek megszerzéséhez egy tartózkodási vízumra van szükség, mely város már kiterjesztett a befektetőkre és a csúcskategóriás ingatlanok vásárlóira. Itt rögtön időpontot kapnak a vízum megszerzését követően, míg saját országaikban sokszor még hónapokat kéne várniuk.

A jómódú külföldiek csábítására szánt új kezdeményezések közé tartozik a távmunkavízum, a nyugdíjas vízum és a hosszútávú, megújítható “arany” vízum. Emellett sosem látott lépés, hogy külföldiek bizonyos csoportjainak állampolgárságot is felajánlanak. Ahhoz, hogy megítélésük kozmopolita városként javuljon, az Egyesült Arab Emírségek megváltoztatta szigorú iszlám törvénykönyvét, hogy lehetővé tegyék, hogy házasság nélkül is lehessen pároknak összeköltözni, illetve más állampolgárok követhessék a külföldi törvényeket, hogy válhassanak és örökölhessenek.