szerda, január 26, 2022
Kezdőlap Gasztronómia Zamatos paradicsomot ígérő magyar tájfajták

Zamatos paradicsomot ígérő magyar tájfajták

Idén több átvevőpontra rendelhetők meg a palánták.

Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben azokat a nagy népszerűségnek örvendő, tájfajta, öko paradicsom palántákat, amelyek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vizsgálatai alapján legjobbaknak bizonyultak és amelyek idén februárban a  Highlights of Hungary mezőnyében rangos kitüntetést kaptak. Idén a legfiatalabb kertész generáció bevonására is gondoltak az öko mezőgazdaság kutatói. Az Ovikert Program részeként, a Fagyos Szentek után, ovis gyerekek fogják ültetni és nevelgetni a paradicsompalántákat, megismerve a kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.

A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákból idén négy féle áll az egészséges, hazai termékek iránt elkötelezett, saját kertet művelő vásárlóközönség  rendelkezésre.  Az erős szárú, ceglédi fajtát a sűrű bokrosodás jellemzi, sárgás-narancsos színű, ropogós, édes termései nyersen fogyasztva a legfinomabbak. A faddi, lilás-rózsaszínes termésű fajta – kedvező időjárás esetén, – akár két méter magasra is megnő, gyümölcsös ízvilágával önmagában és salátákhoz is kiváló. Az apró szemű, édes, üde ízvilágú máriapócsi koktélparadicsommal bármikor feldobható egy saláta vagy hidegtál, míg a tolna megyei tájfajta barázdált, lédús termései ököl méretűre is megnőnek.

Ökotudatosan a legkisebb „palántákkal” Az elmúlt két évben több ezer kiskertben nevelgették, majd élvezték e különleges tájfajták előnyeit a felnőtt hobbikertészek. Sőt, miután a kutatási projekt megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését,  sokan hallhattak a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről. Az idei szezonban a gyerekeket és a fiatal generációt szeretné bevonni és tanítani a bio termesztés alapjaira az ÖMKi. Ezért ajánlottak fel idén először tájfajta paradicsompalántákat az országosan működő Ovikert programnak.  A lassan tíz éve sikeres kiskertész „mozgalomnak” köszönhetően ugyanis, ma már 30 óvodában, több mint 10.000 gyermeket sikerült bevonni többezer palánta ültetésébe és gondozásába. A kiskertész „módszerrel” a gyerekek megtapasztalják, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett, bio zöldség.

“Azon vagyunk, hogy amikor a gyerekek meglátják a kertet, akkor abban a friss, egészséges, helyi élelmiszert lássák. Manapság már nem minden családi házba terveznek kamrát, nem nagyon nevelnek zöldségeket, inkább díszkertet ápolnak vagy derékig ér a fű.” – mesél a program hátteréről Stiller Tamás, séf és ötletgazda.  „Ha egy kisgyerek az első hat évében komolyan megtapasztal valamit, akkor ez az egész életére kihatással lesz. Mi lenne ha ez az egészség lenne? Mi lenne, ha a zöldség nem ellenség, hanem barát lenne?” – teszi hozzá az elgondolkodtató kérdéseket a szakember.

A tájfajta paradicsom kutatás első éveiben a hazai génbankból 35 paradicsom fajtát kért ki az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, majd országszerte ökogazdaságokkal és a Szent István Egyetemmel együttműködve kísérletezték ki a legjobb fajtákat. A palánták kereskedelmi forgalomba kerülése óriási eredmény, kiválóan szemlélteti a tudományos kutatások hasznosulását a gyakorlatban.

„Amíg a hazai bio mezőgazdasági termények leginkább arra várnak, hogy megfelelő termékpálya modell részeként, itthon kerüljenek feldolgozásra, majd a fogyasztók asztalára, addig a keresleti oldalon a bio termények iránti fogyasztói kedv növelése lenne a cél. Az Ovikert programmal kicsit közelebb visszük a gyerekekhez, – és rajtuk keresztül a felnőttekhez is – az egészséges, hazai bio zöldségek és élelmiszerek iránti igényt.”- monda el a program sikerében bízva Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Hol szerezhetők be idén a palánták? A vásárlók tavaly egy országos áruházláncból egy nap alatt több ezer palántát kapkodtak el, ezért a szervezők idén 15.000 tőre emelték a készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyek május közepétől már öt különböző budapesti átvevőhelyen elérhetőek lesznek.  Azok a magyar fogyasztók, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments