A mediterrán diéta csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát

A halban, olívaolajban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ám vöröshúsokat és tejtermékeket javarészt mellőző étrend tisztító hatással lehet az agyra, mutatták ki egy tanulmányban. – tudtuk meg a Fox News írásából.

A tanulmány eredményei szerint a mediterrán diéta nagyban mérsékelheti a betegség kialakulásának esélyét.

Az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia orvostudományi folyóiratában, a Neurologyban publikált kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a mediterrán típusú étkezés összetételéből adódó segíthet az agyból kitisztítani azokat a fehérjéket, amelyek a memóriavesztéssel hozhatók összefüggésbe.

A tanulmány során a kutatók több, mint 500 idős embert vizsgáltak, akiknek az átlag életkora 69 év volt. Az 512 résztvevőből 343-at tekintettek magas kockázatúnak az Alzheimer-kór kialakulásának szempontjából.

A mediterrán diéta sok zöldséget és halat is tartalmaz.

A szakemberek MRI vizsgálattal határozták meg a résztvevők agyának térfogatát, mivel korábbi vizsgálatok során ennek csökkenését állapították meg a betegség elszenvedői között. Emellett gerincvelő folyadék mintát is vettek a kutatás alanyaitól, melyben két kóros fehérjét vizsgáltak, melyek a körhoz kapcsolható biomarkerek, azaz biológiai jelzőanyagok. A vizsgált időseket  étkezési szokásaikról is kikérdezték, melyet aszerint osztályoztak, hogy milyen gyakran fogyasztanak a mediterrán étrendnek megfelelő alapanyagokat, illetve olyasmit, ami nem alapja ennek az étrendnek.

Emellett bizonyos kognitív vizsgálatokat is elvégeztek a résztvevőkön. Végül a kutatók megállapították, hogy azok a vizsgált alanyok, akik szorosabban követik étkezési szokásaikban a mediterrán diéta alapjait, sokkal jobban szerepeltek a kognitív teszteken, kisebb agyi zsugorodást mutattak ki esetükben és az analizált két kóros fehérje szintje is alacsonyabb volt, mint azon társaiké, akik nem követték ezt a fajta étrendet.

Bár további tanulmányokra van szükség annak megértéséhez, hogy ez a diéta hogyan befolyásolja az agy egészségét, ám nem ez az első vizsgálat, ami összefüggést talált a kettő között. Egy 2017-es értekezés például megállapította, hogy az egészséges táplálkozási szokások, különösen a mediterrán diéta, melyet eredetileg a szív- és érrendszer egészségének javítására fejlesztettek ki, akár 35%-kal is csökkentheti a kognitív károsodás kialakulásának kockázatát.