Európai kávé? Igen, a Kanári-szigetekről

Európa nem éppen a kávétermesztésről ismert. Pedig kávébabot már a 19. Százas óta termesztenek Gran Canarian – olvashatjuk a DW írásában.

Kávetermesztés Valle de Agaete-ben

Európa egyetlen kávéültetvénye a spanyol Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigetén, Gran Canarián található.

Az érett kávébab mélyvörös színéről ismerhető fel.

Az európai országok különösen nagy mennyiségben fogyasztanak kávét, főként Finnországban. A finnek átlagosan évi 12 kilogrammot használnak fel, ami napi 3-4 csésze italt jelent. A kávé még Németországban is az első számú ital, megelőzve a víz- és sörfogyasztást is.

A növényt a világ számos táján termesztik. Kávéjáról híres többek között Brazília, Kolumbia, Indonézia és Etiópia. Kevesen tudják ezzel szemben, hogy Európa bizonyos területein is megterem a kávécserje. Az Azori-szigetek és a Kanári-szigetek enyhe klímája megfelelő a növények növekedéséhez. Az ottani lakosok között előfordulnak olyanok, akik saját kertjükben termesztik és szüretelik a kávébabot saját felhasználásra.

Az egész éves tavaszi időjárás kedvez a szigeteki termesztőknek.

Az egyetlen terület, amely kereskedelmi célra termeszt, Gran Canarián található és egyre növekszik. Az Afrika partjaitól nem messze fekvő sziget ideális körülményeket biztosít a termesztőknek. Egész évben enyhe, tavaszi az időjárás és termékeny vulkáni talaj adott a kávék neveléséhez. Ezáltal a hosszúkás Agaete-völgy buja növényzete között növekszik a kávé is.

A völgyben évente átlagosan 1500-2000 kilogramm kávét termesztenek. Ők a minőségre helyezik a hangsúlyt a mennyiség helyett.
A szedéstől a szárításon át a pörkölésig a kávé előállítása a Kanári-szigeteken teljes mértékben kézi munka.

Aratáskor a kávébabokat kézzel szedik le, és kizárólag az érett vörös szemek kerülnek a szárítóra. Gran Canaria kávétermesztői egészen a pörkölésig helyben dolgozzák fel a kávébabokat. Az Agaete-völgyben termesztett és feldolgozott kávét nem exportálják. A kávérajongó utazók itt olyasmit kaphatnak, ami Európában igazi kuriózum: egy csésze helyi termesztésű, friss kávét.