Az európai utazások hamarosan újra lehetővé válnak, ahogy a Covid fertőzések lassulnak

Európában az oltások beadásával párhuzamosan csökken a Covid előfordulása. Emiatt egyre több ország szünteti meg a beutazáshoz kötött korlátozásokat. Ezáltal remélik, hogy beindul a turizmus. – a DW körképpel mutatja be az aktuális változásokat.

Ausztria

Május 19-én újra kinyitnak az éttermek, a szállodák, a színházak és a sportlétesítmények. Ezeket minden negatív Covid-19 tesztet bemutató vendég látogathatja.
Ezek a nyitásra vonatkozó tervek egybeesnek a beutazó turisták karantén szabályozásának megszüntetésével. Így lehetővé teszik, hogy az oltással vagy negatív teszttel rendelkező, illetve a Covid-19 fertőzésből már felépült látogatók beléphessenek az országba.

Svájc

Ahhoz, hogy Svájcba repülhessenek, negatív tesztre lesz szükségük a turistáknak. Ez azonban nem vonatkozik a szárazföldön érkezőkre. Kizárólag azoknak kell önkéntes karanténba vonulni, akik a magas rizikófaktorú országok valamelyikéből érkeznek.
A szállodák, a múzeumok, a színházak, az üzletek és a vidámparkok nyitva vannak. Az éttermek teraszaikon látják vendégül a beülőket.  A látogatók maximálása, a maszk viselése és a távolságtartás változatlanul mindenhol kötelező.

Görögország

Görögországban az éttermek nyitott szabadtéri teraszai újra megnyithatnak, azonban 22:45-kor be kell zárniuk. Emellett kijárási tilalom is érvényben van este 11 órától.
Azok a nyaralók, akik be szeretnének utazni az országba, kötelesek adataikat online megadni, illetve bemutatni negatív PCR tesztjüket vagy az igazolást arról, hogy a teljes oltást megkapták már. Önkéntes karanténra így már nincs szükség.

Olaszország

Olaszország fokozatosan oldja fel a korlátozásokat. Az alacsony fertőzöttségi aránnyal rendelkező területeken az éttermek már esténként is fogadhatnak vendégeket. Este 10-től azonban kijárási tilalom van. Az alacsonyabb kockázatú sárga zónákban megnyitottak a színházak és a mozik. Az ország célja az, hogy június 2-án hivatalosan megnyissák a nyári szezont. Azonban a turistákra vonatkozó beutazási korlátozásokat még ki kell dolgozni.

Franciaország

Franciaország is fokozatos nyílik meg. A lakók már nyomós indok nélkül is mehetnek lakóhelyüktől 10 kilométernél távolabbra. Újra engedélyezték a belföldi utazásokat is. Kijárási tilalom náluk is van, azonban itt jóval szigorúbban, 19 órától. Ezt azonban május 19-től visszaállítják este 9-re. Onnantól kezdve az éttermek kültéren fogadhatnak vendégeket, illetve az üzletek és kulturális intézmények is kinyithatnak.

Spanyolország

Spanyolországban már sokat enyhítettek a korlátozásokon, azonban több régió még mindig ragaszkodik a kijárási tilalomhoz. Emellett a maszkok használata kültéren ezentúl is kötelező marad. Az EU tagállamokból és Schengenből érkezőket beengedik. Ám a magas kockázatú országokból érkezőknek ezentúl is negatív tesztet kell bemutatniuk.

Portugália

Május 1-án a nagyjából 5 és fél hónap után feloldották a rendkívüli állapotot. Ennélfogva az éttermek, a szabadidős és kulturális létesítmények ezentúl 22:30-ig lehetnek nyitva. Ezenkívül a spanyol határt is megnyitották. Azonban a maga fertőzüttségű országokból továbbra sem léphetnek be utazók.

Horvátország

Horvátországban a szállodák fogadhatnak vendégeket, az éttermek szabadtéri étkezésre megnyithatnak, ha bizonyos feltételeket betartanak. A beutazáshoz a turistáknak negatív PCR vagy antigén tesztet kell bemutatniuk, vagy igazolást arról, hogy már kigyógyultak a Covid-19 fertőzésből, illetve a teljes oltási programról.

Dánia

Az üzletek újranyitottak, ám a beltéri étkezésekhez a vendégeknek egy alkalmazás segítségével be kell mutatniuk, hogy negatív teszttel vagy oltásokkal rendelkeznek, illetve már kigyógyultak a vírusfertőzésből. Az EU-ból és schengeni országokból érkező, teljes oltási programon átesett utazók indoklás nélkül beléphetnek az országba, amennyiben a kiindulási ország a besorolás szerint nem magas veszélyeztetettségű besorolásba tartozik.

Lengyelország

A szállodák ismét fogadhatnak vendégeket, 50%-os kapacitással működve. A szabatéri étkezés május 15-től, a beltéri május 29-től engedélyezett. A beutazáskor 10 napos önkéntes karanténba kell vonulni, vagy egy negatív teszt eredményét bemutatni. A teljes oltási programot követően, illetve a Covid-19 fertőzésen átesett személyek mentesülnek ezek alól.