Miért mosakodnak annyit a macskák?

Mint egy kisebb macska közösség egyik gazdája, folyamatosan szemtanúja lehetek a macskák néha kényszeresnek tűnő nyalakodásának.

Amikor a kiscicák megszületnek, az anyjuk rögtön elkezdi őket nyalogatni. Ezzel megtisztítja őket, leszedi róluk a burkot és biztonságérzetet, törődést, szeretetet ad nekik. Amíg kicsik, az anya mindig mosdatja őket, sőt nagyon apró korukban még a székletürítést is ez segíti elő. Emellett a szoptatásban is segít, ösztönzi a kicsiket.

A kölykök egyhónapos koruk körül már elkezdik saját magukat mosdatni. Nem sokkal később már testvéreiket is tisztogatják. A macskáknál egymás nyalogatása jelzi az egymás közötti köteléket. Az együtt élő cicáknál gyakran megfigyelhető ez a viselkedés, nálunk az egymást legtöbbet nyalogató páros egy anya-lánya duó, akik együtt maradtak.

A macskák mosakodási rutinja egy beléjük kódolt menetrend szerint megy. Érdes nyelvük mellett mellső lábaikat is használják. Először benyálazzák, majd körkörös mozdulatokkal megtisztítják vele a fülüket, pofájukat, fejüket. Ezt követően módszeresen végignyalogatják a testük többi részét is. Fogaikkal pedig ügyesen ki tudják szedni a szőrzetükbe ragadt idegen anyagokat. Persze nem feltétlenül csinálják végig az egész folyamatot minden alkalommal, de a módszer mégis mindig ugyanaz.

Előfordul, hogy nem tisztálkodási céllal kezdenek mosakodni, ugyanis ez stresszoldó, nyugtató hatást is gyakorol rájuk. Gyakori, hogy konfliktushelyzeteket így oldanak fel magukban. Az is előfordulhat, hogy cicánkat valamiféle stressz éri, emiatt túl intenzíven nyalogatja, harapdálja, szopogatja magát. Ez esetenként vezethet a szőr ritkulásához, kihullásához. Ilyenkor érdemes megnézni mi lehet a kiváltó ok. Lehet természetesen élősködő miatt, de okozhatja olyan változás is, amit nem tud hogy kezelni. Ilyen lehet például egy új helyre költözés, ha félnek vagy nincsenek megfelelően stimulálva.

A cicákra jellemző, hogy a gazdáját is szívesen nyalogatja. Ezt ugyanazért teszi, amiért anyja nyalogatta babakorban, illetve a testvérek egymást. Ez a törődés, bizalom és szeretet jele. Emellett előfordul, hogy valami izgalmas dolgot akarnak lenyalni bőrünkről, mint például az verejték által keletkezett sót.

Amennyiben cicánk élvezi szőre kefélését, csináljuk! Ez olyan kapcsolódás kedvencünkkel, mint a nyalakodás. Emellett megvan az az előnye is, hogy könnyebben észreveszünk rajta bármiféle elváltozást, élősködőt. Azonban nem kell erőltetni a kefélést, ha nem szereti. Alapvetően a nyalakodás náluk ezt a célt is szolgálja.