szerda, január 26, 2022
Kezdőlap Gasztronómia Maguknak termelik a zöldségeket a Százszorszép óvodásai

Maguknak termelik a zöldségeket a Százszorszép óvodásai

Az Ovikert Program részeként a Százszorszép óvodásai maguk termelik meg a paradicsomot és a paprikát az óvoda udvarán.

Gödröket ástak, majd ezekbe palántákat ültettek az óvodások a Százszorszép óvoda udvarán. A gyermekek ezentúl saját magunknak termelik meg a paradicsomot és a paprikát. Direkt erre a célra alakítottak ki egy konyhakertet az udvaron, ahol minden csoportnak megvan a saját ládája. Először még csak ezt a két növényt, de a későbbieken akár már mást is termelhetnek itt az ovisok. Mindez azért jöhetett létre, mert egy pályázat keretében csatlakoztak az Ovikert Programhoz, így pedig kéziszerszámokat és palántákat is kaptak.

A kezdeményezés Stiller Tamás séf ötlete nyomán indult és már 10 éve azzal a céllal működik, hogy a gyermekek megismerjék és megkedveljék a zöldségeket. – Ha az óvodás korú gyermekek maguk ültetik, nevelik és gondozzák a növényeket, akkor utána sokkal nagyobb örömmel fogják fogyasztani azt. Emellett pedig kialakul bennük egy értékrend is, megtanulják mennyivel jobb az, ha otthon is termelünk zöldségeket, és visszavezetjük a szezonalitást a konyhánkba – mondta el az ötletgazda.

Hangsúlyozta: az eltelt évek alatt azt tapasztalta, hogy azok a gyermekek, akik megtanulták az óvodában a zöldségek nevelését, gyakran otthon is belevonták ebbe a szülőket és egyre többen termeltek otthon szezonális növényeket, fűszereket.

A gyermekek pedig az első pillanattól nagyon lelkesek voltak, akadt olyan is, akinek már volt gyakorlata ebben, és könnyedén ment a palántázás. – A gyermekek feladata lesz, hogy gondozzák a paprikákat és a paradicsomokat. Minden nap ellenőrizni fogják, hogy kell-e gyomlálni, nézik majd, hogy száraz vagy vizes-e a föld, ehhez mérten pedig locsolják majd azokat. Tapasztalatot és élményeket szereznek – jelentette ki Nagy Zsoltné, a Hatvani Százszorszép Óvoda intézményvezetője.

A megtermelt zöldségeket pedig a gyermekek maguk fogják elfogyasztani reggeliként vagy uzsonnaként az óvodában.

Fotó: Albert Péter

Forrás: hatvanihirlap.hu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments