Csupa csoki: meglepetés húsvéti torta

0
60

HOZZÁVALÓK EGY 24 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A piskótához: 5 dkg vaj/margarin 5 dkg étcsokoládé | 8 tojás | 16 dkg cukor 6 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor 1 csomag sütőpor | 12 dkg liszt

A krémhez: 6 dl tej | 15 dkg cukor 1,5 csomag vaníliás pudingpor 25 dkg vaj/margarin 15 dkg tejcsokoládé

A díszítéshez és töltéshez: 20 dkg csokoládétojás 10 dkg tejcsokoládé-forgács 1 nagyobb csokoládétojás, kettéválasztva

1. A piskótához összeolvasztjuk a vajat/ margarint és a csokoládét. (Ne legyen meleg!) A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a sárgáját és a vajas/margarinos csokoládét. Végül a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk.

2. A masszát sütőpapírral bélelt kb. 24 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 160 ºCra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, kivágjuk a formából, vízszintesen 4 lapba vágjuk.

3. A krémhez felforralunk 4 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 2 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/ margarinnal, és a vízgőz felett megolvasztott tejcsokoládéval ízesítjük. (Ha túl világos a krém, 1-2 teáskanál kakaóporral színezhetjük.)

4. A torta összeállításához a krém felével összetöltünk 3 tortalapot, 15-20 percre mélyhűtőbe tesszük dermedni. (Így kis tartást kap, és nem csúsznak szét a rétegek.) Ekkor kivesszük, és a torta közepéből kivágunk két tortalap mélységig a torta átmérőjének felével megegyező kört. (Késsel egyszerű, a maradékból pedig készíthetünk néhány kókuszgolyót.) Ide töltjük a csokoládétojást (párat félreteszünk a díszítéshez), majd a felső nagy gyűrűt vékonyan átkenjük krémmel. Befedjük az utolsó lappal, vékony rétegben átkenjük a tortát a maradék krémmel.

5. Hűtőbe tesszük dermedni, utána az oldalát tejcsokoládé-forgáccsal borítjuk. A tetejét tojásokkal és csokoládéforgáccsal díszítjük a képen látható módon.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS | SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 8642 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/04. számában jelent meg több húsvéti süteménnyel együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét