Hol a határ? Kiút a mérgező kapcsolatokból

0
56

Érdemes figyelni a jelekre, amelyek arra utalnak, hogy a kapcsolatunk nemhogy építő lenne, hanem éppenséggel mérgező jellegűvé vált. Közhely ugyan, mégis igaz: ha fáj, az nem szerelem. Emellett a tartós szomorúság és a külvilágtól való elfordulás is okot adhat arra, hogy átgondoljuk, valóban harmonikus, kölcsönösségen alapuló kapcsolatban élünk-e, vagy olyan partner mellett horgonyoztunk le, aki kitartóan dolgozik azon, hogy szép lassan felemésszen bennünket.

A partner előre helyezése

Minden kapcsolatban adódhatnak félreértések, és feladhatják a leckét a próbatételek, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ezek milyen gyakran bukkannak fel, és hogy a pár tagjai miként oldják meg ezeket a helyzeteket. Ideális esetben összefogással, amolyan csapatmunkával kerekednek felül a gondokon a felek, és mindketten levonják a tanulságot a történtekből, vagyis a kihívások a fejlődésüket szolgálják. Olyan kapcsolat, ahol minden tökéletes, csak a mesében létezik, de ez így van jól, ellenkező esetben unalmas lenne a világ. Az tehát, ha időnként akadnak döccenők egy kapcsolatban, még egyáltalán nem jelent rosszat. Ha viszont másról sem szól a kapcsolat, csakis a megpróbáltatásokról és a negatív visszajelzésekről, előfordulhat, hogy egy mérgező kapcsolatba keveredtünk.

Hogy tisztábban lássunk, gondoljuk át a következőket: azon, aki mérgező kapcsolatban él, egy idő után eluralkodik az indokolatlan feszültség és idegesség, amik észrevétlenül válnak a mindennapok részévé. Lényeges ismertetőjegye a mérgező kapcsolatoknak, ha szép lassan a partner igényeit és szükségleteit kezdjük előtérbe helyezni a sajátunkéval szemben. De árulkodó jel az is, ha mindig csak az egyik fél akarata érvényesül, miközben a másiknak csak a megalkuvás jut. Ha tartósan áll fenn egy ilyen helyzet, teljesen természetes, hogy az illető önbizalma meginog, és úgy érzi, napról napra kevésbé lehet önmaga.

Ha magára ismert

Ha felmerül a gyanú, hogy ön is ilyen kapcsolatban él, ne ostorozza magát, hiszen amikor mindennél jobban vágyunk a szeretetre, könnyen belegabalyodhatunk egy zűrös viszonyba, annak reményében, hogy végre ránk talál a boldogság. Ezt azonban egy ilyen felállásban hiába kívánjuk. Ahhoz, hogy feltérképezzük a saját helyzetünket, legjobb, ha a szívünkre tesszük a kezünket, és megkérdezzük magunktól, jól érezzük-e magunkat a másikkal, és hogy önmagunkat adhatjuk-e mellette. Sajnos sokan még mindig azt gondolják, hogy az egyedüllétnél még egy rossz kapcsolat is jobb, ez azonban egyáltalán nem igaz! Hiába félünk a magánytól, nem szabad beleragadnunk egy olyan kapcsolatba, amelyben boldogtalanok vagyunk.

Gyakran megesik, hogy szakítást követően veti bele magát valaki egy mérgező kapcsolatba, aminek két fő oka van. Az egyik, hogy megmutassa korábbi partnerének, hogy máris továbblépett, és készen áll egy új szerelemre, a másik pedig, hogy tart az egyedülléttől. Amikor egy pár útjai különválnak, fontos lenne időt adni a történtek feldolgozására és átgondolására, nem pedig fejest ugrani az első adandó viszonyba. Nagy hiba megfeledkezni arról, hogy a valódi szerelem a fellegekbe repít és boldogságot hoz az életünkbe, nem pedig fájdalommal és megalkuvással tölti meg a mindennapokat.

A teljes cikket a Nők Lapja Ezotéria 2020/2. számában olvashatjátok el. A magazin március 14-től kapható az újságosoknál.

Szöveg: Bagaméri Viki

Fotó: Getty Images

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét