Jó ötlet-e testsúly-figyelő alkalmazást adni a tiniknek?

0
48

A szóban forgó alkalmazást Kurbónak hívják és egy amerikai szoftvercég fejlesztette, nem kis felháborodást kiváltva ezzel. Az applikáció célja, hogy segítsen a 8 és 17 év közti gyerekeknek abban, hogy egészségesebben étkezzenek és jó formában legyenek. A felnőttek már eddig is számtalan hasonló program közül választhattak, a Kurbo viszont kifejezetten a gyerekeket célozza meg, ezért a közlekedési lámpáéhoz hasonló színekkel jelzi az egyes ételek egészségre gyakorolt hatását. A zölddel jelzett ételeket bármikor lehet enni, a sárgával azért nem árt figyelni, a pirosakkal pedig már nagyon kell vigyázni.

Nem vitás, hogy a fiatalkori elhízás világszerte egy fontos ügy. Egy 2019-es felmérés szerint Magyarországon a 18 év alattiak 20-25 százaléka elhízott, a kor előrehaladtával pedig egyre nő ez az arány. A Kurbo legnagyobb kritikája az, hogy diétára bíztatja az elhízott gyerekeket, ez a műfaj pedig még a felnőtteknél is elég ingoványos és vitatott. A táplálkozáskutatók szerint, bár fontos, hogy gyerekünk tisztában legyen vele, melyik étel az egészséges és melyik nem az, sokkal előnyösebb az életmódon, a kisebb szokásokon változtatni, mint néhány hétig radikálisan máshogy étkezni. Az ELLE-nek nyilatkozó dietetikust az rémisztette meg a legjobban, hogy az alkalmazást már nyolcéves gyerekeknek is ajánlják. Abby Lander szerint ennek oka alighanem a márkahűség kialakítása lehet, hasonlóképpen, mint a Happy Meal menü a McDonald’s esetében.

Hogy akkor mi lehet a megoldás az egészségtelenül étkező, elhízott gyerekek problémájára? A dietetikus szerint sokat segíthet a szülői példamutatás, de azt is hangsúlyozza, hogy ez egy roppant összetett ügy.

“Az emberek általában nem pusztán azért kövérek, mert szeretnek enni. Ennél sokkal több van a tünet mögött.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét