Unorthodox: az igaz történet a Netflix sikersorozata mögött

0
49

Az Unorthodox talán a Netflix valaha volt legjobb minisorozata. Nagy szavak ezek, hiszen a streamingóriás csak az utóbbi időkben olyan sorozatokkal rukkolt elő, mint a Tigriskirály, vagy a Szexoktatás. Az Unorthodox ezekhez képest valami egészen mást kínál, de nem is emlékszünk arra, mikor fordult velünk elő utoljára, hogy egy sorozat ennyire megérintett volna minket.

Miről szól az Unorthodox?

A négyrészes sorozat főszereplője Esther ‘Esty’ Shapiro, a 19 éves szatmári zsidó lány, aki egész életét Brooklyn zsidónegyedében és annak közösségében töltötte. A történetben hozzámegy Yanky-hoz, egy szatmári zsidó fiúhoz, komoly érzelmek azonban nem kötik össze őket, mivel ez egy megrendezett házasság. A nyomás azonban egyre nagyobb lesz rajtuk – különösen Esty-n – arra, hogy családot alapítsanak.

Kis idővel azután, hogy végre lefekszenek egymással, Esty rájön, hogy teherbe esett. Ugyanazon a napon Yanky bejelenti, hogy szeretne elválni tőle. A lány felszáll egy repülőre és Berlinbe megy, oda, ahová az anyja is menekült évekkel korábban. Esty megpályáz egy zenei ösztöndíjat, miközben Yanky és unokatestvére, Moishe – miután híre ment, hogy a lány terhes – utánamennek, hogy visszavigyék őt az Egyesült Államokba és folytassák a házasságukat.

Ez egy igaz történet?

Röviden: igen, de nem. A forgatókönyv Deborah Feldman 2012-ben kiadott könyvén alapul (magyarul most jelent meg Unortodox – A másik út – Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek címen), és – ahogyan azt már a címéből is sejteni lehet, erősen életrajzi ihletettségű. Feldmant a Holokauszt-túlélő nagyszülei nevelték fel – akárcsak Esty-t –, mivel apja mentális betegségekkel küzdött, anyja pedig elhanyagolta őt, kilépett a közösségből, majd évekkel később bejelentette, hogy meleg. A sorozatban Esty apja alkoholista, az anyja pedig fiatalon Németországba kerül, ahol leszbikusként éli a mindennapjait. Feldman szintén bele lett kényszerítve egy érzelemmentes házasságba és – Esty-hez hasonlóan – ő is vaginizmusban szenvedett, vagyis a szex elképesztő fájdalmakkal járt számára. A film készítőinek saját bevallása szerint a brooklyni részeket Feldman élete inspirálta, a berliniek viszont már az írói képzelet szüleményei.

Kik azok a szatmári zsidók?

Eredetileg Szatmár megyéből származó haszid zsidók közössége, aminek mostanra több mint 120 ezer tagja van. Az irányzat magába olvasztotta számos erdélyi, partiumi és máramarosi haszid irányzat követőit is és a Teitelbaum rabbidinasztia tagjai vezetik.

Kicsoda Shira Haas?

A főszereplő Esty-t játszó színésznő a legnagyobb név a stáblistában. Shira Haas-ra leginkább a Menedék (The Zookeper’s Wife) című filmből emlékezhetünk, az Unorthodox után viszont biztosak lehetünk abban, hogy a következő években számos filmben és sorozatban látjuk még viszont. A most 25 éves izraeli színésznőnek nem volt könnyű szerepe: rögtön a forgatás legelső napján le kellett borotválnia a haját, majd végig különböző parókákban játszania, amit ő felszabadítónak élt meg. A sorozatban jiddisül és angolul kellett beszélnie, a karakterbe való belehelyezkedés érdekében pedig mélyen bele kellett ásnia magát a szatmári zsidó kultúrába.

Lesz belőle második évad?

Mivel az Unorthodox hatalmas siker lett, viszonylag biztosan kijelenthető, hogy készül belőle újabb évad, bár ennek egyelőre semmilyen jelét nem látni. Addig is merüljön el mindenki az elérhető négy epizódban, érdemes!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét